15. 3. 2016

Opravdu velký pátek - upřesnění

Ale i sobota, neděle a pondělí nás čekají na letošní velikonoce. Vyrazíme do Ondřejovic a budeme dělat, co nám příroda dovolí. V plánu jsou vycházky, podle sněhové situace můžeme upřesnit i další radovánky. Využití lyží nechám na účastnících zájezdu, pokud mají zájem tak si musí podmínky ověřit sami.
Pojďme k organizaci – pojedeme v pátek ráno. Před odjezdem bude každý zkontrolován, zda má papučky. Ty jsou pro pobyt zcela zásadní a Belmondo je nekompromisní kontrolor. Protože tam již skoro všichni byli, tak se omezím jen na zajištění stravovacího procesu. 
Oproti tradiční kombinaci vuřtguláše a zelňačky jsme se rozhodli jídelníček poněkud změnit. Jídla a pití berte přiměřeně k to mu co skutečně sníte. Takže pojďme na to:
  • Buchta – jako jediný artikl neprošel změnou. Každý vytvoří a donese něco poživatelného, s čím ohromí chuťové buňky ostatních. Povolen je vzhledem k termínu i mazanec. Kategorie je soutěžní. Vítěz bude vyfotografován před rozvinutou vlajkou.
  • Pomazánka – tato kategorie byla výrazně modifikována. Namísto klasických pomazánek je možné zapojit do soutěže i různé jiné laskominy, kterými jde ochutit chléb a ostatní pečivo.
  • Bibimbap – absolutní novinka. Variace na klasické korejské jídlo, jehož základ tvoří rýže, zelenina, maso a další laskominy. Jídlo nabízí nepřeberné možnosti a korejští přátelé se jistě nebudou zlobit, že ho lehce modifikujeme. Jedná se vlastně o jakési rizoto, kde si každý svojí porci rýže ochutí z řady příloh. Ty mohou být jednak masité, ale nedílnou součástí jídla je i zelenina a to jak syrová, tak různě upravena, tepelně, kvašením apod. A právě zde se nám otevírá celá řada tvůrčích možností. Každý připraví nějaké přílohy, kterými lze rýži ochutit. Ideálně masité a nezapomenout i na zeleninu. Nebojte se popustit uzdu své fantazii. Byl bych nerad, abychom se sytili vařenou rýží se syrovou mrkví. Rýže bude pořízená jednotně, aby se nám nerozvařovaly různé druhy. Přílohy jsou samozřejmě soutěžní. Ideální bude, když je připravíte doma, ale bude možnost uvážit i na místě. Zeleninu krájíme na místě. Nezapomeňte připravit i nějakou omáčku. Jistě si s Googlem nějak poradíte, ale jak říkám zapojte fantazii.
  • Bigos – hlavní sytící jídlo, kterým nahrazujeme vuřtguláš. Jeho výhodou je, že vydrží po celý pobyt a ohříváním se jeho chuť zlepšuje. Vaříme na místě.
  • Lokše – je škoda nevyužít rozpálených kamen a udělal si tuto slovenskou specialitku, která se dá připravovat ve sladkých i slaných variantách.
To je ve zkratce všechno. Večer doplním seznam potravin, které máte vzít na společné vaření. 

Ještě seznam účastníků zájezdu:
  1. Belmondo
  2. Jura
  3. Koza
  4. Milča
  5. Adam
  6. Verča
  7. Renda
  8. Lenka
  9. Soňa
  10. Fio
  11. Káča
  12. Barča
  13. Barča II.
  14. Puštík
  15. Jitka
  16. Krtek ?
  17. Petra ?
Takže upřesnění, po včerejším volejbalu je následující.

Bude bečka - 100 piv Radegast 12.
Bigos nahradíme segedínem, takže sebou - cibuli, kus plecka, zelí, smetanu, kdo bude chtít knedlík, veze si knedlík a může knedlíkem z vejci nahradit lokše. Množství přiměřené. Dále sebou nějaké základní pečivo, když tak dokoupíme čerstvé. Ostatní zůstává.
Odjezd v 9 ráno z náměsti Antonie Bejdové, kde se přeskupíme do omezeného počtu automobilu ať jsme šetrní k přírodě. I když moc prostoru tam nevidím.

Žádné komentáře: